Bali: Sanur, Jimbaran en Kuta - Reisverslag uit Kuta, Indonesië van Joyce Poleij - WaarBenJij.nu Bali: Sanur, Jimbaran en Kuta - Reisverslag uit Kuta, Indonesië van Joyce Poleij - WaarBenJij.nu

Bali: Sanur, Jimbaran en Kuta

Door: Joyce Poleij

Blijf op de hoogte en volg Joyce

05 Februari 2013 | Indonesië, Kuta

Met de shuttlebus vanuit Ubud vertrokken naar Sanur: het Benidorm van Bali. Hier komen de oude van dagen (en met name Nederlanders) overwinteren. Ondanks dat heb ik hier toch negen dagen doorgebracht omdat het een relaxed plekje is. Ik sliep in een heel leuk guesthouse dat door een ouder Indonesisch vrouwtje wordt gerund. Die vrouw is echt fantastisch en zo een schat van een mens. Ik kreeg een kamer a 125.000 idr (€8) met airco, warm water, king size bed dat iedere dag werd opgeschud, televisie (niet gebruikt aangezien er enkel Indonesische zenders op waren), iedere dag schone handdoeken, wc papier, zeep en zwembad. Helaas geen ontbijt dus ik nog in de onderhandeling en toen beloofde dat vrouwtje dat ik iedere dag een kopje thee van haar zou krijgen. Dus ik was allang blij. Normaal gesproken kostte die kamer 400.000 idr maar ze waren bezig met verbouwingen + laag seizoen dus kreeg ik hem goedkoper. Sanur heeft één lange straat met allerlei restaurants en winkels en waar je om de drie meter wordt aangesproken door een Indonesier met de vraag: Taxi miss? Transport miss? En dan zeg je no krijg je als antwoord Tomorrow miss? Dus in Sanur heb ik heel goed tot 10 en terug leren tellen. En iedere taxi die langs rijdt toetert overigens ook naar je in de hoop dat je transport nodig hebt. Sanur ligt aan de kust (mooie zondsopkomst) en heeft een lang strand dus de meeste dagen was ik daar ook te vinden ook al moest ik tussen 11-16uur wel in de schaduw gaan liggen anders verbrandde ik, ondanks de zonnebrand, levendig. Ik ben nog een dag naar Denpasar geweest (de hoofdstad van Bali) maar daar was vrij weinig aan. De stad is lelijk, heeft niet veel bijzonders om te zien behalve het Renon park waar een mooi monument staat en als je in de top bent, uitzicht hebt over Denpasar. het is één grote verkeerschaos met scooters en auto's, en het heeft een museum wat gaat over de Balinese cultuur. Dat was nog wel enigsinds interessant. Een andere dag heb ik een scooter gehuurd en ben ik naar de tempel in Tanah Lot gereden. Deze tempel ligt in het water en is omgeven met kliffen. Echt mooi om te zien. Ik ben wel met een sluiproute binnen gekomen zodat ik geen entree en parkeergeld hoefde te betalen. Na veel foto's te hebben gemaakt en weer mijn zoveelste rijstgerecht verder op mun scooter getuft naar Segaran Islands. Na tig keer verkeerd rijden eindelijk gevonden maar het viel een beetje tegen. Ik was van plan om hier een nachtje te blijven slapen maar dit eiland is vrij dor en droog en kennelijk komen de mensen hier enkel om te surfen. Dus toen maar een beetje gekeken naar de surfers en besloten om terug te gaan naar Sanur. 's Avonds een Franse vrouw en twee NL mannen ontmoet en daarmee naar de pub geweest. Was erg gezellie. De volgende dag samen met die mensen een auto gehuurd en zijn we gaan rijden naar Negara. Deze plek ligt aan de westkust en we hebben daar een eeuwigheid over gedaan om daar te komen. Die twee NL mannen moesten daar zijn bij iemand die een restaurant had. Toen bleek dat dat restaurant niet in Negara lag maar een half uur terug rijden. Diepe zucht. Na het eindelijk gevonden te hebben hebben we daar zeer uitgebreidt en luxe gedineerd en toen begon het spektakel. Want één van die NLers kreeg nog geld terug van de eigenaar van het restaurant. Die deed natuurlijk of zijn neus bloedde. Echt een hele scene, het leek net een film. Uiteindelijk zijn we, zonder te betalen vandaar het uitgebreidt eten, met piepende banden vertrokken. Het eerste uur waren we nog bang dat er politie achter ons aan zou komen maar dat is niet gebeurd. Maar rijden in het donker is al even gevaarlijk als rijden overdag. Ik was blij dat we heelhuids terug in Sanur waren aangekomen.

Na pijn in het hart afscheid te hebben genomen van de vrouw in het guesthouse ben ik vertrokken naar Jimbaran. Deze plek ligt in het zuiden van Bali en is weer zo anders dan de andere plekken waar ik geweest was. De plek zelf is druk, best vuil en niet heel aantrekkelijk. Voor het eerst sinds aankomst in Indonesie heb ik geslapen op een slaapzaal. Was wel weer een keer leuk ook om mensen te ontmoeten. Jimbaran heeft ook een langgerekt strand maar hier zie je de zonsondergang. En je ziet de vliegtuigen opstijgen en vertrekken van het vliegveld, dit ligt maar op 5km afstand. Op het strand zijn vele strandtenten en 's avonds heb ik daar heel romantisch tijdens ondergaande zon een heerlijk vers visje gegeten. De volgende dag heb ik weer een scooter gehuurd en ben ik naar Balangan Beache, Padang Padang beach en de Ulu Watu tempel bezocht. Deze beaches waren echt één van de mooiste die ik heb gezien. Heel klein en verscholen tussen de kliffen, parelwit zand, blauwe zee wat glashelder was en heerlijk rustig. En op Padang Padang beach had je ook nog bezoek van apen wat het wel een aparte ervaring maakte. Rond 17uur gezorgd dat ik bij de Ulu Watu tempel was want tijdens de zonsondergang werd daar een Kecak dans opgevoerd, dit is ook een Balinese dans. Maar ipv instrumenten zijn er dan 50 mannen die zingen en daarop wordt er vervolgens gedanst. Deze dans vond ik mooier dan de Balinese dans die ik had gezien in Ubud Palace. En toen in het donker met gevaar voor eigen leven terug naar Jimbaran. De volgende dag ben ik samen met een Canadese boy op pad gegaan naar Nusa Dua. Deze plek is één groot resort park met daarbij een enorm outlet park met winkels. Echt verschrikkelijk gewoon. Dus snel weer weg gegaan en toen naar Padawa beach gereden. Dit was ook weer zo'n mooi strand verscholen tussen de kliffen maar deze was al ontdekt want er was een nieuwe asfaltweg aangelegd en ze waren al bezig met resorts bouwen dus over een aantal jaar zal het wel een drukte wezen. Dus de rest van de dag lekker aan het strand gelegen. The next day een relaxe dagje gehouden, naar een massagesalon geweest en daar een ear candle gedaan. Ze steken dan een brandende kaars in je oor en die zuigt dan als ware al het vuil uit je oor. Ik vond het dood eng want stel je voor dat er wat fout gaat maar alles ging goed. Desondanks is het wel raar wanneer je naar boven kijkt je een vlam boven je gezicht ziet branden. Maar ik heb schone oren in ieder geval!

Met nog maar vijf dagen te gaan in Indonesie heb ik besloten om deze door te brengen in Kuta. Kuta is de party city van Bali, veel jongeren (joepie, joepie, joepie), cafes, pubs en discotheken. De plaats waar ik sliep was vlakbij de discotheek die in 2002 was opgeblazen, nu staat op die plaats een heel mooi monument met alle namen van de overledenen erop. Overdag lekker op het strand gelegen en 's avonds op the rooftop van Sky Garden (dit is een groot gebouw met allerlei discotheken op iedere verdieping) BBQ gegeten. Hier een toch wel aardige boy ontmoet en samen het happy hour uitgedronken om vervolgens naar een strandfeest te gaan in de plaats Seminyak. Het was echt super grappig en leuk en heerlijk om weer eens flink te feesten. Maar die gozer was zo blauw als een balletje op het einde dus ik heb hem maar veilig om 4uur 's nachts naar huis gebracht. De volgende morgen om 9.00uur 's ochtends stond ik, enigsinds met een kater, al op het strand want ik had mijn eerste surfles!! Drie uur lang priveles gekregen omdat ik de enigste in de internationale klas was. (Kuta zit namelijk vol met Russen en die hebben hun eigen Russisch sprekende klasje). Het was echt supertof om te doen en mijn surfleraar was een aardige gozer en na een uur stond ik al op m'n board! Dus de volgende dag heb ik weer met hem afgesproken maar dan ga ik samen met hem en vrienden van hem surfen. Ik wil gaan surfen als ik terug in NL ben want het is zo leuk, zal ik de golven van Wemeldinge eens onveilig maken haha!! Maar het is wel heel zwaar en vermoeiend dus 's middags wat bij geslapen. 's Avonds weer wat gegeten in in het internetcafe ben ik een NLse man tegengekomen. Met hem wat gedronken, hij betaalde alles, en toen ben ik mee geweest naar het hotel waar die sliep. Een nacht koste daar gemiddeld €100 en alles was super chic. Die man heeft zijn handjes braaf thuis gehouden en ik had alsnog mijn luxe hotelovernachting in Seminyak (was een to do thing van de Lonely Planet). All part of the adventure!! 's Ochtends weer vroeg op voor mijn surfles, weer heerlijk genoten van alles, de rest van de dag lekker aan het strand geluierd, wat gegeten en deze nacht maar rustig aan gedaan en vroeg naar mijn eigen bed gegaan.
En toen was het al mijn een na laatste dag en mijn laaste nacht!! De tijd is echt heel snel gegaan maar ik heb het echt fanatstisch gehad in Indonesie. Met ups and downs maar vooral veel ups. Ik wil later nog wel een keer terug komen om de andere eilanden van Indonesie te zien want het is echt een heel mooi land. Overdag niet veel bijzonders gedaan maar 's avonds me leuk opgedoft voor mijn laatste nacht. In mijn eentje (voor de eerste in mijn leven) naar de clubs gegaan. Ik dacht dat duurd maar 5min voordat er iemand op me afkomt of wellicht een Kuta cowboy (de mannelijke hoer) maar helemaal niks gewoon!! Waar je overdag continu wordt lastig gevallen werd ik nu helemaal niet lastig gevallen. Maar met andere mensen kijken heb ik mij ook zeer kostelijk vermaakt. Dus toen na het op hebben van mijn drankje op naar de volgende club. Hier had ik meer geluk. Er was een aardige Indonesische meid die maar vond dat bier niks voor mij was en vond dat ik maar cocktails moest drinken. En cocktails zijn echt duur maar die meid haalde een stapel met geld tevoorschijn, ik denk minimaal € 500, en bestelde zo een paar cocktails voor mij. Lucky me. Maar helaas mocht de pret niet te lang duren want na een uurtje moest ze al weg. In die club nog wat gedanst en toen op naar de laatste, Sky Garden. En zoals ze zeggen: het beste bewaar je voor het einde en dat was ook zo. Hier heerlijk gedanst, gratis bier van een Indonesische jongen (misschien had ik wat beter moeten nadenken hierbij aangezien hier drugs in drankjes een gewone zaak is), goede muziek, mooie club en leuke boys. Een fransman (ook al dacht ik op het eerste gezicht dat ie een Italiaan was) heeft mij uiteindelijk gered van die Indonensische jongen en samen met hem gefeest tot zonsopkomst. Dus mijn laatste nacht was een zeer waardige een geweldige afsluiting van two amazing months in Indonesie.
Op mijn laatste dag uitgeslapen, uitgechecked, gelegen op het strand, de laatste zonsondergang in Indonesie gezien, gestoomde vis in bananenbladeren gegeten en toen met bikini en strandoutfit nog aan in de taxi naar het vliegveld. Op het vliegveld mij verkleed en toen in de rij om in te checken voor mijn vlucht naar Nieuw-Zeeland!!

• 17 Februari 2013 - 10:58

Anja Laufenberg:

Hoi Joyce

Het is zo leuk om je verhalen te lezen en mee te genieten van de avonturen die je beleeft .
    Ook grappig om te zien hoe je veranderd want je word een echte durfal haha Ik hoop dat je nog een schitterende tijd in NZ hebt en wacht met spanning op je verhalen.

Groetjes en dikke knuffel van ons
    Anja

• 17 Februari 2013 - 11:46

Tante Lia:

Hallo Joyce,

Tjonge, jonge,wat een avontuur,het lijkt wel of ik een boek lees in plaats van je reisverslag,en is dit de Joyce die ik ken nou hoe kan iemand zo veranderen in een paar maanden,ik vindt het geweldig wat je allemaal doet en durft.
    maar genieten doe je zeker,die massages lijken me ook geweldig moesten ze hier ook eens doen voor 5 euro,ik zou vaste klant worden.
    geniet lekker verder,en oppassen hè.

Groetjes vanuit Nederland van:

Tante Lia en Ome Johan.

• 17 Februari 2013 - 14:07

Het Thuisfront:

Ha Joseetje,

Net je ene verslag gelezen uit Padangbai etc. en nu dit verslag ook nog. Je hebt je roeping mislopen!! Ondanks dat we elkaar regelmatig spreken, zijn we heel blij met deze berichten. Waar haal je het vandaan!
    Fijn om te weten dat je Indonisië met een goed gevoel hebt afgesloten en het is leuk om te merken hoe je toch groeit in je reizen en je "mannetje" staat.
    We weten inmiddels dat je het reuze naar je zin hebt in Nieuw-Zeeland bij je nicht Marinka en haar gezin.
    Je staat nu op het punt aan je rondreis daar te beginnen met de "partybus". Daarom heel veel reisplezier en we zien uit naar je volgende verslag; hopelijk hoeven daar niet zo lang op te wachten.
    Veel liefs van ons alle drie!! XXX

• 18 Februari 2013 - 08:02

Ardjan:

Hoi Joyce wederom een heel leuk en mooi verhaal. Jij maakt heel wat mee maar dat was ook de bedoeling natuurlijk. Nou in Nieuw Zeeland gaat het volgens mij ook helemaal goed komen. Veel plezier en geen dingen doen die ik ook niet zou doen. Groetjes Ardjan

• 18 Februari 2013 - 15:14

Brigit:

Fijn, eindelijk weer een reisverslag, en direct nog een bonus er achter aan ook!
    Ontzettend leuk om je verhalen te lezen, ik lach me rot.
    Sommige dingen had ik echt van tevoren niet van je verwacht, stoer hoor. Bij andere belevenissen denk ik wel; nou, nou, gewaagd, dat had ik toch niet gedaan alleen... Maar alles loopt blijkbaar goed af bij jou!

Heel veel plezier gewenst op het volgende continent!

Brigit
    xxx

• 20 Februari 2013 - 11:09

Ineke De Jonge:

Hallo Josie,

Erg genoten van je reisverslag, we zouden haast jaloers worden, zeker wat de temperatuur betreft, daar kunnen wij,met 2 m.sneeuw alleen maar van dromen.
    Misschien hebben ze bij 3 op reis nog iemand nodig, kun je solliciteren!!!
    Nog heel veel plezier gewenst tijdens je rondreis en TAKE CARE.

Je family uit de Alpen.

• 20 Februari 2013 - 16:36

Anne Van Der Avoirt :

Hey Joyce,
    Wat een leuk verslag ! Naar aanleiding daarvan wil ik momenteel niets anders dan ook daar zijn !!!
    Veel plezier nog verder en tot verder verslags .
    veel leifs ,
    Anne

• 23 Februari 2013 - 17:36

Renate:

Super om te lezen meid nu krijg ik zelf ook zo,n zin om op vakntie te gaan nou meid inmiddels in NZ weer een nieuw avontuur . Geniet !

• 27 Februari 2013 - 23:10

Je Grote Neef Uut Biezelinge:

Je moet er effuh voor gaan zitten maar dan heb je ook wat :P. Leuk verslag weer, succes verder !!!

• 28 Februari 2013 - 20:53

De Ploegaerts Vlissingen:

Lieve Joyce,

We hopen dat je het ook in Nieuw Zeeland naar je zin hebt en gaat hebben. We zijn natuurlijk weer reuze benieuwd hoe het je daar vergaat. Een hele andere wereld dan de eerste maanden van je avontuurlijke reis.
    Je beleefd nog eens wat zoals uit het laatste verslag blijkt. Af en toe moeten we wel eens even slikken.....
    Je mag blij zijn dat je aan de andere kant van de wereld zit wat betreft de temperatuur. We hebben het helemaal gehad met de kou. Maar vanaf morgen (vrijdag) krijgen we de zon te zien. Je zou bijna vergeten hoe dat eruit ziet en hoe dat voelt.
    Komt de zon, gaan wij de kou opzoeken. Achterlijk eigenlijk! Zondag vertrekken we naar Sibratsgfäll.
    Als we de weersvoorspellingen mogen geloven krijgen we daar ook de zon te zien. We gaan lekker genieten van een weekje zon en sneeuw.
    Nou meid, we wensen je heel veel succes op je verdere reis, geniet ervan en pas op jezelf.
    Groeten uit Vlissingen.

• 01 Maart 2013 - 22:01

Van L:

Hey Joyce, hoe ist? Volgens mij goed zo te lezen! Daar aan. de andere kant van de bol! Nog veel plezier daar en laat ze weten dat je er ben, PS. We missen je aan de bar! Gr. Dennis

• 20 December 2013 - 12:07

Joost Langendijk:

Ha Joyce, wij gaan in 2014 naar Bali. Via Google kwam ik op jouw pagina uit. Je schrijft enorm leuk!Ik heb weer een aantal tips uit jouw verslag gehaald om te gaan bezoeken! dank je wel. Ben je inmiddels al weer terug in Nederland?