Nieuw-Zeeland
Door: Joyce Poleij
Blijf op de hoogte en volg Joyce
15 Maart 2013 | Nieuw Zeeland, West Melton
Ik heb de school bezocht van mijn achternichtjes- neefje (de school heeft een eigen zwembad en de kinderen dragen hier een schooluniform).
Naar Christchurch geweest. Ondanks dat de aardbeving twee jaar geleden heeft plaatsgevonden is de impact ervan nog steeds groot. Het centrum van Christchurch is redzone. Alle gebouwen die zich in dit gebied bevinden zijn onbewoonbaar verklaard en moeten worden gesloopt. Het is echt zo zonde om te zien want veel mensen vonden Christchurch één van de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland en nu is het centrum alleen te zien vanachter hekwerk. De Chirstchurch Cathedral is nu te zien van 500m afstand omgeven door stellages. Veel mensen en bedrijven zijn ook vertrokkken uit Christchurch waardoor rondom Christchurch nieuwe woonwijken als paddestoelen uit de grond schieten. Dus als iemand nog opzoek is naar een baan in de bouw....
Verder heb ik ook carnaval gevierd, nou ja soort van. De Dutch Club had dit georganiseerd en samen met mijn tante en nicht ben ik hier naar toe gegaan. Carnaval zoals in Nederland was het niet maar ik heb wel een erg gezellige en leuke avond gehad.
Met mijn oom, tante en nicht een dagtocht gemaakt naar de plaats Akaroa. Een lief, schattig plaatsje aan de oceaan wat mij het meest deed denken aan een Frans dorpje in de Cote d’azur. Het landschap hier is echt zo prachtig met de glooiende heuvels, bergen en vergezichten. In de avond met mijn nicht en haar man gebarbequed bij een Kiwi familie. (Een Nieuw-Zeelander noemt men een Kiwi).
De volgende dag met de gehele familie (mijn oom, tante, nicht, haar man en mijn twee achternichtjes- en neefje) naar Hanmer Springs geweest. Hier mijn eerste heuvel beklommen en ik was bekaf maar werd beloond met een prachtig vergezicht over Hanmer Springs en de valley. En toen geweest waar Hanmer Springs om bekend staat, de hot pools. Zwembaden met een temperatuur tussen 38˚en 42˚graden. Heerlijk genieten. En als dinner mijn eerste fish en chips gegeten. Maar geef mij maar liever in plaats van de fish een kroket of een frikandel speciaal :p
Samen met mijn tante heb ik een roadtrip gemaakt door Noord Canterbury. Het was echt zo leuk. Ook op plekken geweest waar mijn oma is geweest toen ze hier in Nieuw-Zeeland op bezoek is geweest wat het ook wel speciaal maakte. Hier op het zuider eiland wonen maar 1 miljoen van de totaal 4 miljoen mensen(de andere 3 miljoen wonen op het noorder eiland) waardoor je hier ook amper iemand tegen komt op de weg. Tijdens de rit zijn we zelfs nog een stuk off road geweest, dwars door de weilanden met schapen, geiten en koeien. Echt zo genoten.
Op mijn één na laatste dag zijn we met de gehele familie van de oostkust naar de westkust gereden, dwars door de bergen. Onderweg meerdere keren gestopt onder andere bij Cave Stream. Hier kan je een grot in, door het bergwater onder de grond lopen om aan de andere kant weer boven te komen. Het bergwater was echt ijs en ijskoud dus ik heb het enkel bij kijken gehouden. En toen aangekomen aan de andere van het zuider eiland. Echt een prachtige rit was.
Het was super om bij m’n familie te zijn en zoveel leuke dingen te doen en te zien. Het leven is hier weer zo anders. Je doet alles hier met de auto omdat openbaar vervoer hier in feite niet bestaat. De huizen zijn bijna (zowiezo buiten de steden) allemaal laagbouw waardoor ik in het begin had dat Nieuw-Zeeland één groot bungalowpark is. Maar waarom zou je een huis bouwen met trappen als je een lap met grond heb om u tegen te zeggen. De brievenbussen staan allemaal langs de kant van de autoweg.
Als mensen elkaar begroeten vragen ze automatisch hoe het met je gaat ook al kennen ze je niet.Het kopen van producten is duur. Met name de levensmiddelen zijn in vergelijking met Nederland erg duur. Dus ik houd het maar bij de aanbiedingen. Het landschap is prachtig. De bergen, heuvels en alles boven NAP ben ik niet gewend dus ik geniet hiervan. Het enige problem wat Nieuw-Zeeland op het moment heeft is de enorme droogte. In plaats van dat alles mooi groen is is het geel, dor en droog. De droogte is zelfs zo’n groot probleem dat het Nieuw-Zeeland economisch gezien veel geld kost vanwege de boeren die alles met leedde ogen moeten toezien. Maar voor als toerist is het heerlijk iedere dag zon en geen regen. Verder is het leven hier veel rustiger en niet zo gehaast als in Nederland.
Ik val wellicht in herhaling maar het enige wat ik hier doe is genieten iedere dag weer, van het prachtige landschap en de honderdduizend dingen die ik heb gedaan en nog ga doen. Maar deze belevenissen met de Kiwi Experience (dit is de busorganisatie waar ik mee reis) zijn voor mijn volgende blog!!
See ya!
xx
16 Maart 2013 - 00:16
Je Grote Neef Uut Kapelle:
Je maakt me maar steeds jaloers en jaloerser met je reis verslagen en nu je in Nieuw-Zeeland zit al helemaal. Dat land staat in m'n top 3 om op vakantie te gaan...of ooit te gaan wonen. ;) Ik vond het al geweldig om het landschap te aanschouwen in de film's van Lord of the Rings, laat staan in het echie ! Nog super veel plezier en houd ons op de hoogte...ook met mooie foto's op Facebook. :D Grtz, Jeffrey -
16 Maart 2013 - 11:55
Tante Lia:
Volgens mij gaat het hartstikke goed met je,want nu ik je reisverslag weer heb gelezen weet ik dat je nog steeds lekker aan het genieten bent,leuk dat je met de familie overal naar toe ben geweest en zo genoten heb van alles.
Wij wensen je verder weer veel plezier en hou ons via facebook of via dit reisverslag op de hoogte.
Veel liefs van Tante Lia en Ome Johan. -
Het Thuisfront:
Hoewel we regelmatig even contact hebben, is het toch weer genieten om je reisverslag te lezen. Volgens mij is Nieuw-Zeeland een groot avontuur aan alles wat je ziet, meemaakt en doet. Geniet ervan kind, want dit neem je voor je leven mee!
Succes met het vervolg van je reis met de "party-express" en met alles wat je daar nog gaat ondernemen.
En natuurlijk dank aan alle lieve familie die je daar zo hartelijk hebben ontvangen en er alles aan gedaan hebben om het je naar de zin te maken!!
17 Maart 2013 - 13:03
Het Thuisfront:
Sorry, er ging iets mis met het verzenden.!!
Doei, je moeder -
17 Maart 2013 - 14:14
Anja Laufenberg:
Hey Joyce
Het is echt zo leuk om te lezen wat je allemaal beleefd en wat leuk dat je je familie weer gezien hebt . die 19 graden is nog warm ,hier is het nog steeds brrrrrrr koud .
ik verheug me alweer op je volgende belevenissen
dikke knuffel en nog veeeeel plezier Xxxxx -
20 Maart 2013 - 12:06
Tante Dini En Oom Huib:
Lieve Joyce,
Weer genoten van je verslag. Fijn dat je het zo leuk hebt gehad bij je familie daar. Jammer dat het zo koud is.....!!!!!!
Wij zijn vorige week naar Oostenrijk geweest. Gezellig bij Oom Gerard, tante Ineke en Dennis. Lekker gegeten en lekker bijgekletst. Ook nog een leuke verrassing: plotseling stonden Cees-Jan, Brigit en Florian er ook. Genoten van Florian op de skies. Prachtig weer gehad. Veel zon. Er lag ontzettend veel sneeuw. 's Nachts de temp. onder nul en overdag tussen 8 en 15 graden maar in het zonnetje op een terras leek het of je in de tropen zat. We zijn ook lekker verkleurd. We hebben geen handschoenen of dassen aan gehad. Dit in tegenstelling toen we thuis kwamen. Een koude noordoostenwind en stuifsneeuw voelde aan als - 14 graden!. Het is nog steeds knudde. We willen eindelijk wel een zonnetje. 't Wordt best een keer echt lente.
Geniet van je verdere rondreis. Veel plezier.
Groeten van de Ploegaerts -
23 Maart 2013 - 15:24
MARIANNE DE KEIJZER:
HOI JOYCE
SORRY DAT IK ZO LAAT REAGEERD MAAR WIJ HEBBEN JE REISVERSLAG WEER GELEZEN MET PLEZIER.
NOU FIJN HOOR DAT JE OOK IN NIEUW-ZEELAND ZO GENIET . ALS IK JONG ZOU ZIJN ZOU IK OOK NET ZOALS JOU DAT MEE WILLEN MAKEN. MAAR HELAAS IS ER NOOIT VAN GEKOMEN.
MAAR MEID GENIET ERVAN EN NOG VEEL PLEZIER. LIEFS OME CRENO TANTE MARIANNE MIGUEL