Kiwi Experience part 1 - Reisverslag uit Auckland, Nieuw Zeeland van Joyce Poleij - WaarBenJij.nu Kiwi Experience part 1 - Reisverslag uit Auckland, Nieuw Zeeland van Joyce Poleij - WaarBenJij.nu

Kiwi Experience part 1

Door: Joyce Poleij

Blijf op de hoogte en volg Joyce

10 April 2013 | Nieuw Zeeland, Auckland

Ik ben mijn laatste dagen hier in Nieuw-Zeeland aan het aftellen want aanstaande woensdag ben ik op (wellicht want je weet het maar nooit) mijn laatste bestemming van mijn backpack avontuur, Australië. Maar voor het zover is eerst nog even een verslag doen van mijn avonturen met de Kiwi Experience!! De Kiwi Experience is een jongeren bus tour die je, afhankelijk van de soort tour die je koopt, rondrijdt door NZ. Ze hebben vaste plaatsen waar ze stoppen en waar je dan ook overnacht maar het is ook mogelijk om op een plaats van de bus te hoppen, die geen officiële stop is. Wil je weer terug op de bus dan moet je naar de office bellen en zeggen welke dag je weer wilt meereizen. Het wordt allemaal heel leuk verteld van hopp on and off the bus wanneer je wilt, geef een belletje en je zit er weer op. Die vlieger ging dus niet helemaal op want vanaf Auckland terug richting het zuid eiland zat de bus dus tjokke vol. Je kon dan van de bus gaan en langer blijven in een plaats maar als je dan the office belde met de vraag of je bijvoorbeeld overmorgen weer terug op de bus kan was het antwoord no, you will be on the standby list. En als je daar op staat moet je alsnog verschijnen op de afgesproken vertrektijd en -plaats en dan hopen dat iemand anders niet komt opdagen zodat jij die plaats hebt. Zo wou ik in een plaats langer blijven, belde the office en kreeg te horen dat er een standby list was voor meer dan een week wanneer ik zeker zou zijn van een seat. Dus dat risico wil je dan ook niet nemen. Hierdoor heb ik me soms gehaast gevoeld want in Indonesië bleef ik in een plaats zolang als ik wou en als ik alles had gezien en gedaan besloot ik verder te gaan. Met de Kiwi gaat dat dus niet en wordt er min of meer van je verwacht dat je al een soort van reisschema heb bedacht hoe lang je op een bepaalde plaats wilt blijven. Maar dit was dan ook het enige wat ik nadelig vond aan reizen met de Kiwi Experience want verder krijg je van de drivers informatie over de plaatsen en regio's waar je door/ langs rijdt, maakten we stops om foto's te nemen en wandelingen te maken, zorgen ze ervoor dat je verzekerd bent van accommodatie (je moet iedere dag een clip board invullen met hoeveel nachten je in een plaats wilt blijven. Het zijn telkens dezelfde hostel ketens waar we in sliepen dus echt jongeren hostel maar je kon ook je eigen accommodatie boeken wat rustiger en meestal ook goedkoper was. Maar als je vrienden hebt gemaakt in de bus en iedereen blijft slapen in het georganiseerde hostel wil je eigenlijk niet de spelbreker zijn door ergens anders te gaan slapen en je vrienden te missen.), en verder kreeg je op bepaalde activiteiten in de plaatsen waar je naar toe ging korting omdat je met Kiwi reist. Dus het heeft zowel zijn voordelen als zijn nadelen maar ik vond het een zeer goede manier om NZ beter te kennen voor als ik hier nog een keer terug kom (want dan ben ik namelijk wel van plan).

18 februari ben ik in Christchurch op gestapt samen met twee andere meiden, (Rachel en Gillian waar ik in totaal 2,5 week mee zou samen reizen) in een vrij lege bus met als eerste bestemming Kaikoura. Hier heb ik mijn eerste hoogtepunt beleefd namelijk de whale watching. Op een boot (daar ga ik toch maar weer ook al heb ik het afgezworen na Indonesië) de oceaan op opzoek naar een sperm whale. We hadden een hele goede gids aanboort die veel vertelde en een goed gevoel voor humor had en na toch zeer geruime tijd hadden we er een gevonden!! En we konden tot zo'n 10 meter dichtbij komen. Echt zo onbeschrijfelijk en prachtig om een dier als een walvis te zien die al duizenden jaren op deze planeet leeft en dat ik daar dan zo dichtbij mocht komen. Ik heb aardig wat foto's gevonden. Als ie boven is om adem te halen zie je enkel de bovenkant van zijn lichaam, zijn staart bleef onderwater. Pas wanneer wie terug ging naar de donkere dieptes kwam zijn staart boven dus je had maar iets van 5 seconden om een foto van de staart te nemen maar ik heb er één!!

De volgende dag naar Picton om met de ferry naar Wellington te gaan op het noord eiland. De ferry leek wel een cruise schip ivm de ferry waar ik in Indonesië op heb gezeten. Na ruim drie uur te hebben rondgedobberd met prachtige landschappen rondom aangekomen in de hoofdstad van NZ. And I loved Wellington. Het is een stad maar klein en compact, vele cafés, restaurants, winkels, museums, art galeries, historische gebouwen, parken en ze hebben zelfs een strand! Wat wil je nog meer!! En ze hebben echt het meest gave museum waar ik ooit ben geweest genaamd Te Papa. Met zes verdiepingen laten ze de gehele Nieuw Zeelandse geschiedenis zien van het begin van de Maori’s tot de flora en fauna en de aardbevingen in Christchurch. En helemaal gratis. Ik heb twee dagen nodig gehad om alles te zien want je kunt hier echt uren en uren rondlopen en het is ook heel interactief. En ze hebben ook de grootse squid ter wereld 4,5 meter op sterk water, echt ieuw in mijn geval want zijn ogen zijn zo groot als een voetbal. De overige twee dagen een paar art galeries bezocht, wat gewinkeld, een zeer boeiend gesprek gehad met een zwerver die uit Nederland kwam (wou je niet dat ik weer zo iemand tegen het lijf loop, niet te letterlijk want hij stonk wel een beetje), naar een comedy show geweest met de mensen uit mijn dorm en weer eens ouderwets wezen stappen inclusief met een enorme kater de bus in de volgende morgen om naar Taupo te gaan.

Taupo is echt schitterend. Het ligt aan een enorm meer met aan de overkant Mount Doom (Lord of the Rings). En hier samen met Gillian de volgende dag een skydive gegaan (dit met een kater doen leek ons niet een heel goed idee). In het begin was ik wel zenuwachtig maar toen we werden opgepikt met de limo en we eenmaal daar waren, waren het enkel nog gezonde spanningen. Eerst van die leuke instructie filmpjes gezien en toen de overall aan, je parachute op je rug, mijn instructeur ontmoet die er niet al te slecht uit zag en mijn persoonlijke fotograaf want van zoiets als dit moet ik natuurlijk wel foto’s en een film hebben! In een klein roze vliegtuigje gingen we de lucht in tot 12.000 ft, de deur ging open, naar de rand toe schuifelen, hoofd in mijn nek en daar viel ik dan naar beneden!! Echt omg, ik werd wel een beetje misselijk tijdens de free fall en zeker toen we gingen spinnen (want ik ben helaas niet zo heel goed met mijn oriëntatie) dus het enige waar ik aan dacht was niet misselijk worden, niet misselijk worden. Toen ging de parachute open en was alles weer goed en kon ik eindelijk genieten. Het uitzicht was echt prachtig en zo apart om de aarde als een ronde bol te zien i.p.v. een platte pannenkoek. En voor ik het wist zat ik al met mijn kont op het gras. Ik ben echt zo blij dat ik het gedaan heb en ben van plan om het ooit nog een keer te doen maar dan hoger en als ik dan nog steeds dat misselijke gevoel heb weet ik dat een skydive niet voor mij bestemd is. Verder in Taupo wat gezond aan het meer en naar een natural hot pool geweest.

De volgende stop was Rotorua. Dit is de culturele hoofdstad van NZ waar de Maori cultuur erg aanwezig is. Ook staat Rotorua bekend om de vele natural hotpools, mudpools en de daarbij horende rotte eieren lucht. Echt heel apart wanneer je over straat loopt stoom uit de grond ziet komen. Maar dit gebied ligt dan ook op een vulkaan. Hier samen met vele andere een Maori dorp bezocht waar ze lieten zien hoe hun voorouders leefden inclusief dans en muziek. En het beste van allemaal was het onbeperkt eten buffet dus daar even flink gebruik van gemaakt want de rijst en pasta wordt nu al een saaie bedoeling (dit zijn de goedkoopste en makkelijkste gerechten om te maken vandaar). Verder een flinke wandeling gemaakt door de termal area, naar een zwembad geweest en lekker genoten van het zonnetje.

En toen was ik in Auckland. Ik vond het wel lekker om weer even terug te zijn in een miljoenenstad. Hier voor het eerste uit eten geweest met de meiden waar ik vrienden mee ben geworden. Auckland biedt zowel vele historische dingen als moderne wat ik wel een fijne mix vind. Samen met de meiden was het de bedoeling dat we naar de Sky tower gingen maar het bleek dat daar de audities waren van X-factor NZ dus plan gewijzigd en in het publiek gezeten. Het was echt zo awesome om zoiets mee te maken. Dus wellicht kom ik nog wel op nationale tv! En ja sommige good looking people konden niet zingen en het lelijke eendje bleek een nachtegaal te zijn. En wat doe je verder zoal in Auckland, juist ja uitgaan. In twee dagen hebben we met zes meiden 16 flessen wijn gedronken (waarvan 13 op de tweede dag) en ben ik weer vele drankspelletjes rijker dus behoed je maar als ik terug bij Smits ben!

En met weer een grote kater de bus in op naar Bay of Islands. Hier heb ik gezwommen met wilde dolfijnen ook al wil ik het niet echt zwemmen noemen, meer in het water zijn met wilde dolfijnen at the same time want wanneer we in het water waren moesten we achter de dolfijnen aan zwemmen en hopen dat ze in de buurt bleven maar na 5sec waren ze al weg. Dus de volgende keer maar naar dolfinarium Harderwijk, weet ik zeker dat ze niet weg kunnen ;). Maar al met al wel weer iets wat van de bucket list kan.

De volgende dag heb ik een dag tour gedaan met de bus naar Cape Reinga. Cape Reinga is het meest noordelijke puntje van NZ en voor de Maori people heeft deze plaats een bijzondere betekenis want de ziel van een overledene gaat hier naar toe op doorreis naar het hier na maals. Tevens komen hier de Pacific Ocean and the Tasman Sea together. Verder tijdens deze tocht sand dune boarding gedaan, het zand zat echt overal maar het was wel super om te doen, met de bus over de 90 miles beach gereden. Dit strand is erkend als een officieel stuk weg dus als je te hard rijd kan je gewoon een verkeersboete krijgen, hoe grappig is dat. En heel Kiwi-achtig als diner fish and chips gegeten. De laatste dag hier ben ik met een ferry naar Russel gegaan. Een lief, klein havenplaatsje met bistro’s aan de waterkant dus daar even gezeten en genoten want om 14.00 uur vertrok de Kiwi bus weer naar Auckland. En wat doe je als je in Auckland bent, juist ja stappen. Maar ook hier in NZ is op een maandagavond/ -nacht weinig te beleven maar dat mocht de pret niet drukken.

De volgende morgen heel sportief met de meiden een stadswandeling gemaakt want iets meer van de stad zien kan geen kwaad. We hebben het toch mooi vijf uur vol gehouden. De rest van de dag en avond het wat rustig aan gehouden. De volgende dag met een ferry naar Devonport geweest (11min varen) en vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de skyline van Auckland. Hier een beetje de toerist uitgehangen, met de ferry terug naar Auckland, als diner kant en klare spaghetti uit blik gegeten (wat dus echt niet lekker was maar je moet alles een keer geprobeerd hebben) en als afsluiter zijn we naar de Hobbit geweest in de IMAX. Het was echt zo leuk en bij iedere landschaps scene had ik telkens daar ben Ik nu, dat heb ik ook gezien! Ik was zo blij als een klein kind. Maar na Auckland heb ik vaarwel tegen de meiden moeten zeggen en zijn we ieder onze eigen weg gegaan dus dat wordt weer nieuwe vriendjes maken morgen in de Kiwi bus!

• 15 April 2013 - 17:09

Y:

Hallo joyce.
    Heb alles gelezen heel spannend allemaal vind het fijn voor je dat je zoveel kan beleven.
    Geniet er maar fijn van .en vind het heel knap al die belevenissen hoe je dat allemaal durft. Nou veel plezier verder met je geweldige reis. Groetjes johan annie. Dikke knuffel.

• 15 April 2013 - 17:23

Neefje Uut Biezelinge :

Wat een verhelderend verslag weer en wat ben ik stront jaloers op je. Sinds ik Lord of the Rings en The Hobbit heb gezien wist ik dat ik daar ooit nog eens naar toe wou. Ben dan ook zwaar benieuwd naar je foto's van daar.
    Geniet er weer verder van en alvast veel plezier gewenst voor je volgende bestemming !

• 15 April 2013 - 18:45

Tante Lia:

Hoi Joyce,

We hebben je reisverslag weer met veel plezier gelezen,jammer dat je afscheid moest nemen van je 2 reisvriendinnen maar ik weet zeker dat je op je nieuwe bestemming weer nieuwe vrienden zal maken.
    Veel plezier verder en tot horens.

Veel liefs van,
    Tante Lia en Ome Johan.

• 15 April 2013 - 22:33

De Ploegaerts:

Hallo Joyce,

Wat een mooi verslag van je verblijf in NZ. Fijn dat je vrienden hebt gemaakt. Evelien heeft nog regelmatig contact met de mensen die ze op haar reizen naar Australie heeft leren kennen. Je bent al aardig ingeburgerd in het uitgaansleven down under. Je hebt groot gelijk. En als je het kan combineren met het genieten van de natuur en al het andere wat het land te bieden heeft is dat een prima combi. Af en toe moet je je grenzen opzoeken maar ook je grenzen bepalen.
    Een goeie vlucht naar Australie en ook daar een fijne, boeiende en leuke tijd toegewenst.